Åbent ph.d.-forsvar ved Gry Ellegaard Thorsen

Børnehavesituation: en pige, en dreng og en mandlig pædagog sidder/står ved et bord. Pigen iklædt lyserød tøj maler koncentreret med vandfarve i forgrunden. Pædagogen hjælper drengen iklædt en blå trøje med noget maling i baggrunden.

Hør Gry Ellegaard Thorsen forsvare sin ph.d.-afhandling med titlen ’Mellem genkendelighed og forandring – en etnografisk undersøgelse af, hvordan børn konstitueres som piger og drenge i børnehaven’.

Skrevet af Anne-Sophie Schröder - Den 08. november 2022

Tirsdag den 22. november forsvarer Gry Ellegaard Thorsen sin ph.d.-afhandling ’Mellem genkendelighed og forandring – en etnografisk undersøgelse af, hvordan børn konstitueres som piger og drenge i børnehaven’. Alle er velkommen til at deltage i forsvaret og den efterfølgende reception, men bedes tilmelde sig senest den 15. november. Forsvaret vil også kunne tilgås via livestream. Se mere information om tilmelding og livestream nedenfor.

Om afhandlingen

I sit ph.d.-projekt har Gry Ellegaard Thorsen undersøgt, hvordan børn i alderen 3-6 år bliver til som drenge og piger i en dansk, integreret daginstitution. For at finde svar på dette har hun gennem et længerevarende etnografisk feltarbejde og empiriske analyser set på, hvordan børn handler i forskellige hverdagslige situationer. Analyserne viser at både sprog, handlinger, ting og kroppe er med til at markere børnene som henholdsvis drenge og piger. Derudover peger hun på, at børn ikke kun reproducerer genkendelige måder at gøre ‘dreng’ og ‘pige’ på, men også gør køn på mere kreative måder.

Udover børnene, inddrager Gry Ellegaard Thorsen også det pædagogiske personale i undersøgelsen. Her viser hun blandt andet, at normative forståelser af køn har indflydelse på det pædagogiske personales regulering af børnene.

Jeg håber, at analyserne kan bidrage med konkrete eksempler på, hvordan normative forståelser af køn sætter sig igennem i praksis i hverdagslivet i børnehaven og får betydning for, hvordan det pædagogiske personale tolker børnenes konflikter og interaktioner. Samtidig håber jeg også at vise, at der findes et potentiale for forandring i de måder, børnene selv gør køn og at et mere eksplicit pædagogisk fokus på køn og kønnede kategorier vil kunne føre til, at flere børn får flere muligheder for at udfolde deres fulde potentiale.
— Gry Ellegaard Thorsen

Læs det fulde resumé af afhandlingen her: Resumé

Gry Ellegaard Thorsen er uddannet antropolog og har skrevet sin afhandling på Roskilde Universitet, hvor hun er tilknyttet Center for Daginstitutionsforskning.

Ph.d.-projektet er finansieret af VIA University College og Roskilde Universitet.

 

Bedømmelsesudvalg

Anette Hellman, lektor, Göteborg Universitet

Solveig Østrem, professor, OsloMet

Annegrethe Ahrenkiel, lektor, Institut for Mennesker og Teknologi, Roskilde Universitet

Vejleder

Steen Baagøe Nielsen, lektor, Institut for Mennesker og Teknologi, Roskilde Universitet

 

Sådan deltager du i forsvaret

Forsvaret finder sted den 22. november 2022 kl. 13 - 16.

Fysisk
Alle er velkomne til at deltage i det fysiske forsvar. Forsvaret bliver afholdt i bygning 45, auditorie 45.1-011 på Roskilde Universitet. Find vej

Tilmelding: Ønsker du at deltage i det fysiske forsvar og den efterfølgende reception, bedes du at tilmelde dig her. Frist for tilmelding: 15. november 2022.

Online
Forsvares vil kunne tilgås online via følgende link: livestream. Online deltagelse kræver ingen tilmelding.

Forrige
Forrige

Åbent ph.d.-forsvar ved Fina Lewenhaupt Vilholm

Næste
Næste

Kom til fyraftensmøde om forældresamarbejde