Åbent ph.d.-forsvar ved Fina Lewenhaupt Vilholm

Barn der står i en løvbunke på en græsplæne og kaster løv op foran sig, så man ikke kan se barnets ansigt.

Hør Fina Lewenhaupt Vilholm forsvare sin ph.d.-afhandling med titlen ’Lege- og børnekulturer i praksis. Studier af leg, samvær og betingelser’.

Skrevet af Anne-Sophie Schröder - Den 18. november 2022

Torsdag d. 08. december 2022 forsvarer Fina Lewenhaupt Vilholm sin ph.d.-afhandling ’Lege- og børnekulturer i praksis. Studier af leg, samvær og betingelser’. Alle er velkommen til at deltage i forsvaret og den efterfølgende reception, men bedes at tilmelde sig senest den 1. december 2022. Forsvaret vil også kunne tilgås via livestream, hvilket ikke kræver tilmelding. Se mere information om tilmelding og livestream nedenfor.

Om afhandlingen

For at blive klogere på børns lege- og børnekulturer, har Fina Lewenhaupt Vilholm i sit ph.d.-projekt undersøgt børns selvorganiserede og sociale leg i en kommunal børnehave. Som del af undersøgelsen har hun, over en periode på 10 måneder, tilbragt meget tid med at følge børnene rundt i institutionen. Herved har hun prøvet at komme helt tæt på børnenes leg – særlig ’den uovervågede leg’ der foregår udenfor pædagogernes synsfelt. Afhandlingen giver et indblik i børns legefællesskaber og i hvordan ydre betingelser som pædagogiske organiseringer understøtter legen.

Analyserne viser bl.a. at:

  • Legen ofte folder sig ud i Den lange leg, dvs. som mobile, ubrudte og rummelige legeforløb.

  • Den uovervågede leg giver plads til andre typer af leg i børnefællesskaberne, hvor sprog, krop og børnekultur afprøves og udvikles.

  • Det pædagogiske personale understøtter legen med redskaber som tid, børns medbestemmelse og tilgængelighed af et udeliv såvel som et indeliv.

At lege med andre børn og gøre sig erfaringer i et børnefællesskab er grundlæggende for et børneliv i et dagtilbud. Men stærke legefællesskaber og legetrivsel sker ikke af sig selv. Legen er afhængig af betingelser og organiseringer i praksis, så børn kan udvikle egne legefærdigheder. Jeg håber at afhandlingen kan inspirere til måder at styrke legen på og til perspektiver på trivsel for børn og voksne.
— Fina L. Vilholm

Læs det fulde resumé af afhandlingen her: Resumé

 

Fina Lewenhaupt Vilholm er cand. mag i pædagogik og har skrevet sin afhandling på Roskilde Universitet, hvor hun er tilknyttet Center for Daginstitutionsforskning.
Ph.d.-projektet er finansieret af VIA University College og Roskilde Universitet.

 

Bedømmelsesudvalg

  • Maria Øksnes, Professor, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Trondheim

  • Herdis Toft, Lektor, Syddansk Universitet

  • Kim Rasmussen, Lektor, Institut for Mennesker og Teknologi, Roskilde Universitet

Vejleder

  • Jan Kampmann, Professor, Institut for Mennesker og Teknologi, Roskilde Universitet

 

Sådan deltager du i forsvaret

Forsvaret finder sted den 08. december 2022 kl. 13 - 16.

Fysisk
Alle er velkomne til at deltage i det fysiske forsvar. Forsvaret bliver afholdt i bygning 00, Lokale: 00.1-009 store auditorie på Roskilde Universitet. Find vej

Tilmelding: Ønsker du at deltage i det fysiske forsvar og den efterfølgende reception, bedes du at tilmelde dig her. Frist for tilmelding: 01. december 2022.

Online
Forsvares vil kunne tilgås online via følgende link: livestream. Online deltagelse kræver ingen tilmelding.

Forrige
Forrige

Kom til temaeftermiddag om børns trivsel i daginstitutionen!

Næste
Næste

Åbent ph.d.-forsvar ved Gry Ellegaard Thorsen